Filter Projects

Lafayette Police Facility

  • Client

    • Lafayette Police Department (CO)
  • Project Type

Design Achievement - With the Lafayette Police Department outgrowing their offices within a City administration building, citizens supported the sale of bonds to fund a new police station. DLR Group's design began with a simple circulation pattern aligned with departmental functions. Designers created zones based on purpose, security levels, and versatility for multi-function and future use. For example, a large community room adjacent to the lobby also serves as the municipal courtroom. The public entrance is highlighted by an open and transparent structure to welcome citizens into the facility. Visitors immediately understand the space and wayfinding elements direct individuals to areas accessible from the lobby. Clerestory windows allow natural light to flow into most of the interior spaces. The brick, stone, and metal panel exterior gives the building elevation a sense of depth and texture while respecting the character of the existing neighborhood.

Scope Summary - The new 20,000 SF Lafayette Police Station and Municipal Court is located on a six-acre parcel of land adjacent to the City's fire station. This site provides excellent access to all parts of the city and allows for good response times to service calls. The new facility includes spaces for administration, road patrol, investigations, crime lab, evidence storage, community service officers and records, and city court space. Covered parking in the rear protects officers and patrol cars from the elements. In addition to extensive use of natural light throughout the facility, energy savings are achieved through high efficiency building cooling and heating systems. Programmable temperature controls tied to Variable Air Volume (VAV) units, allow precise atmospheric comfort to be adjusted in occupied areas and computerized management during unoccupied times. Walls and roofing system insulation exceeds the minimum ASHRAE requirements, and tinted reflective film applied to glazing provides reduced heat gain as well as shatter protection, and increased occupant comfort. Room occupancy sensors help manage electric lighting sustainably. DLR Group provided programming, architecture, and interior design services.

Awards & Recognition

Back to Top
  • Citation Award

    American Institute of Architects (AIA) Southern Colorado
  • Top Project

    Colorado Construction magazine

Lafayette Police Facility

Client
Lafayette Police Department (CO)