Chandler History Museum

  • Project Type

Design Achievement - The Chandler Museum and the historic McCullough-Price House work together as a cultural destination to celebrate Chandler’s history; community-focused educational programs; and world-class traveling museum exhibits. The museum complex consists of a new modern building, which contains 10,000 SF of much-needed exhibition space, the renovated 1938 McCullough-Price House, which is the new home of the East Valley History & Research Center, and a shaded outdoor courtyard, which connects the two buildings and features a piece of public art titled Infinite Shade. This sculpture by Scottsdale artist Jeff Zischke functions as a shade structure for the courtyard during the day, and is animated at night by a dynamic, multi-colored light show. As the centerpiece of the new museum campus, the modern building’s design complements the historic house, preserving and honoring the past while representing the city of Chandler’s progress as a community with a bright future. 
 
Scope Summary - DLR Group’s focus on the project included the restoration and rehabilitation of the McCullough-Price House to reflect the programmatic needs of a modern museum while celebrating the historic character of the beautiful Lescher and Mahoney-designed Pueblo Revival-style home; the design of the engineering infrastructure for both historic and new construction; and the architectural and exhibit lighting design. DLR Group’s lighting design for the shade structure resolves several issues often associated with lighting a metal canopy from the ground up, such as harsh light reflected up towards the metal fins creating "hot spots," people walking under the canopy eclipsing light beams,  and atmospheric light pollution. DLR Group’s lighting designers devised a concealed roof-mounted LED lighting system that shines to the concrete floor causing a softer reflection back towards the underside of the metal canopy. People become a reflective surface rather than a block, resulting in more muted light cast to the fins. The result is an integrated lighting design that works in concert with the metal art installation and not against it. Other design challenges included the need for environmentally responsible building systems that respect the historic character of the project as well as accessibility and life safety concerns within the structures and across the site. DLR Group worked with Weddle Gilmore Black Rock Studio and provided architectural services for the renovation of the original McCullough-Price House, as well as engineering solutions for structural, HVAC, electrical, lighting design, and audiovisual systems for the entire project. 

Awards & Recognition

Back to Top
  • Award of Excellence

    Illuminating Engineering Society New York City Section 2020 Lumen Awards