City of West Sacramento Civic Center

  • Client

    • City of West Sacramento (CA)
  • Project Type

Design Achievement - Since its creation in 1987, the West Sacramento Redevelopment Agency has participated in a wide variety of projects aimed at improving the quality of life for West Sacramento residents. The keystone in their holistic plan to rehabilitate West Sacramento's central business district was the creation of a new Civic Center. DLR Group's design began by working collaboratively with the City to plan one location that could not only efficiently service the needs of the residents, but would also give the city a new notable piece of architecture. Included in the Civic Center is a three-story City Hall with offices for planning, engineering, fire prevention and permitting. Adjacent to the City Hall is a two-story, state-of-the-art council chamber with meeting rooms and a galleria. This flexible space allows for a variety of uses including community displays, art galleries and expanded meeting room space. Conveying a welcoming street presence was a top priority for the City and was accomplished through the creation of a civic plaza, entry monument, site furnishings and plantings. Landscape elements were developed to complement the neighborhood context and the building's civic architecture. A false perspective is created by converging rows of trees at the building's front entrance, accentuating the building as a neighborhood landmark. 

Scope Summary - The 64,000-SF civic center contains the 46,130 SF city hall, the 9,000 SF galleria, the 6,122 SF city council chambers, and the city's administrative offices. In order to maintain a comfortable work environment, the project utilizes energy efficient systems such as dual duct space conditioning to allow for flexibility in heating and cooling conditions. The entire system can also be managed remotely through an energy management control system. The state-of-the art council chamber includes technologies such as a document camera which feeds directly into the local cable television network and color corrective lighting. Building materials and shapes were used to create interest both inside the building and on the façade. Smooth textured cement plaster façade is contrasted with split-face CMU base and pilasters, articulated with protruding rectangular, half-round shapes and crowned with over hanging cornices separated by clear anodized aluminum "fins" supported by black granite tile blocks. The curved elements and forms are also mirrored throughout the interior. DLR Group provided architecture and interiors services.

Awards & Recognition

Back to Top
  • Best Project Award

    California Construction magazine

City of West Sacramento Civic Center

Client
City of West Sacramento (CA)