Shenzen Natural History Museum

Design Achievement – Shenzhen evolved, both naturally and urbanistically, from the Pearl River, which flows through the landscape carving the natural environment and influencing the city’s urban ecosystem. The Shenzhen Natural History Museum is important in facilitating and narrating the built and natural environment as an ecological evolution within the world at large, and specifically, Guongdong Province. DLR Group’s concept design for this new cultural facility features monolithic and angular forms that mimic the hills and valleys shaped by the river delta and allow each unique environment created to tell its own story. The forms of the project are carved from an epicenter by an elevated pathway that helps define each form and the exhibits within. Fluid and flexible spaces between the exhibits offer growth potential and an educational environment for a range of patrons. Education areas are separated from the main exhibition gallery program to allow the museum to keep the education center and galleries open for different periods of time. The design balances the growing city and its constantly evolving landscape, through a world-class program and naturally integrated form.
 
Scope Summary – The new 102,192-SM Shenzhen Natural History Museum will contain permanent, special, and temporary exhibit areas and support spaces; collection storage and conservation laboratories; public amenity spaces; science education and academic research areas; an astronomical observatory; administrative offices; equipment rooms; and parking. The observatory will be a 12-meter diameter super-hemispherical structure featuring a dome and telescope pier. Circulation is organized along a central east-west spine linking gallery spaces with a centralized lobby filled with additional amenities such as gift shops and restaurants, and is broken up by carve outs in the façade that allow patrons to take a break from the exhibits and venture outside to the different landscape features around the site. An exterior north-south corridor through the middle of the site provides a main pedestrian access to a mangrove park that will link the building with the environment. A minimum of 30% of the exterior site will be dedicated public space with 24-hour access. DLR Group provided architectural design services.

Awards & Recognition

Back to Top
  • World Architecture Award – 35th Cycle

    World Architecture Community