VA Gene Taylor Outpatient Clinic

  • Project Type

  • LEED Silver Certified
  • Opened/Completed

    • 2018
  • Area

    • 89,000 ft²

Design Achievement - Designed to embody Veterans Administration’s mission of improving the quality of life for veterans, visitors and staff, this new facility creates greater community access to healthcare, broadens the range of services available, and triples the overall square footage formerly allocated. Expanding the clinic’s offerings significantly improves the lives of veterans in the Ozark communities of southwestern Missouri and northwest Arkansas. The new clinic offers an inviting and comforting environment with an abundance of natural daylight, increased seating capacity, and outdoor walking trails. Based on the concept of the patient-aligned care team, this innovative design is patient-driven, proactive, personalized, and fosters team-oriented interactions. The structure seamlessly incorporates into the site's linear elevations. Materials such as brick, glass, and pre-finished metals take cues from the natural setting of the Ozarks and lend a sense of familiarity. The contemporary design reinforces the facility’s commitment to the very best in modern healthcare technology. The facility requires three separate entries. Distinctive canopies create recessed alcoves that are easily identifiable to the public. One canopy provides discreet access to behavioral health services for increased privacy. Another canopy provides easy patient pick-up after endoscopy procedures. The raised clerestory roof elements rise over the adjacent interior corridors, reception, and waiting area.

Scope Summary - The scope of work for this LEED Silver Certified project included the design of a single story, 89,000-SF building. The new facility contains primary care and specialty clinics including: women’s health, podiatry, pain management and general surgery, sleep lab, audiology, vision, dental, pulmonary, laboratory, and behavioral health. The clinic also has diagnostic and treatment services such as pharmacy, laboratory, imaging and telehealth rooms for consultation with physicians based in other locations. Clerestory windows located at main wayfinding nodes bring daylight into the interior of the building. DLR Group provided architecture, medical planning, interiors, mechanical/plumbing, electrical, low voltage/telecommunications, and structural engineering.