Skip Main Links
Baoshan Long Beach Complex illuminated at night along Shanghai's Yangtze River, diamond geometric light on cylindrical tower
Baoshan Long Beach Complex

New Water-Front Complex is a Gateway to Mainland China

Client

Ruitai Development Co., Ltd.

Project Location

Shanghai, China

Area

2,000,000 SF

Services

Master planning, architecture, landscape architecture, engineering

Poised at the gateway to Shanghai and mainland China, the Baoshan Long Beach Complex transforms an aging maritime dock into a vibrant lifestyle hub. Located at a key international port, the site has been a catalyst in the area’s renewal.

Encompassing over 2 million SF across 6.9 acres, the complex will include a tower, museum, concert hall, office building, retail space, and hotel. In addition to creating an iconic landmark tower on the shoreline, the Baoshan Long Beach Complex will serve a variety of functions – amenities for unforgettable events, breathtaking views of the waterfront and nearby cruise terminal, and unique dining experiences.

 

 

 



Featured Video
A New Landmark

This new world-class waterfront development will bring urban renewal to Shanghai, symbolizing hope for the Baoshan community: a marker of ideas to come and the start of a new story.

Literary Inspiration

Given its vital link between the waterfront paseo and extensive green belt to the South, the plan intricately ties together open spaces and architecture, providing a seamless connection to the urban functions of this vibrant development. The design draws inspiration from the story Journey to the West, one of the four great classical novels of Chinese literature, and one of the protagonists, Sun Wukong’s, encounter with the Dragon King of the East China Sea. The complex’s creation symbolizes the future of the Baoshan community: the birth of a future concept and the opening of a new chapter.



Literary Inspiration

01
Mixed-Use Tower

The Tidal Control Staff

For the design, we borrowed from the Monkey King’s magical staff that fights off evil, as Sun Wukong does in the original story. Seen as a protector of Shanghai’s ports, the staff is echoed in the design, with the 590-foot viewing tower divided into three sections by golden bands. The chimney stops at 473 feet, leaving plenty of space for the sky wedding venue, a restaurant above the clouds, facilities for the Shanghai Football Club and the 578-foot-high sightseeing platform with 360° views. To reinforce the concept of tidal control staff, the building seems to rise from the water, sitting in a pool with an aquarium under the viewing tower. The bottom is designed as transparent glass, connecting with the underground aquarium, so visitors seem to dive into the sea itself. The facilities include a vertical garden, rock climbing, and skydiving.

Complex viewed from above buildings illuminated with geometric triangular and diamond shaped panels red light bands on tower

Due to site requirements, a 490-foot chimney was required on the site for the adjacent cross-river tunnel. We used our imagination to turn a potential eyesore into a magical destination.

side view of tower with three red bands, view of diamond shaped angular arts building and river beyond

The design elevates a requisite ventilation structure to align with the complex’s commercial positioning, transforming a chimney into a new landmark that provides sightseeing and leisure activities for the general public.

02
Concert Hall

The Crystal Palace

Reminiscent of the legendary undersea palace of the Dragon King of the East China Sea, the Baoshan Long Beach Concert Hall shines like a diamond, setting the stage not only for performances, but for visitors to enjoy art and culture.
In the daytime, the concert hall glistens in the sunlight; at night the Crystal Palace Concert Hall dazzles through an integrated design effort. Different perforation rates for each panel and specialized lighting design simulate the refraction effect of diamonds under light. In effect, the concert hall glitters and shines like the legendary Crystal Palace of the Dragon King of the East Sea.

View from rier of illuminated complex at night, angular diamond shaped building lit from within through triangular panels

At the forefront of the development sits a 1200-seat concert hall positioned at the mouth of the Yangtze River.

detail view of crystal palace concert hall facade, perforated triangular panels lets light shine through to glow at night

To create the diamond shape while meeting the technical needs of a concert hall, the building takes on an asymmetric design, comprised of 59 perforated triangular aluminum panels.

Firm News

The Latest

Baoshan Long Beach Complex illuminated at night along Shanghai's Yangtze River, diamond geometric light on cylindrical tower
Baoshan Long Beach Complex, Shanghai. Photo by Chill Shine.

Press

Baoshan Long Beach Complex Opens in Shanghai

DLR Group’s master plan and design creates a new landmark in Shanghai, offering a distinctive waterfront cultural experience.

Read More

Contact Us

Contact Us

  • Ready for the latest updates, delivered right to your inbox? By checking Subscribe, you agree to receive DLR Group’s weekly newsletter.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

;