Skip Main Links
The Bledsoe County Correctional Complex exterior entryway viewed at night. Yellow accent wall is illuminated from above
Bledsoe County Correctional Complex

Transformation For Access

Client

State of Tennessee, Department of Correction

Project Location

Pikeville, TN

Area

459,500 SF

The overall facility design delivers an efficient, safe, and modern corrections environment to successfully manage inmate populations while separating differing security classification levels. The medium/maximum facility features a central circulation path known as “The Boulevard”, with all services necessary for normal daily operations such as visitation, dining, education, medical, and vocational training accessible to inmates along a single linear building structure.

The population can actively participate in a range of activities and move among programs and services freely on the boulevard providing each individual a degree of agency in managing their day-to-day affairs.

An adjacent, standalone facility for minimum-security inmates contains three buildings similarly clustered around a central commons providing the same degree of agency and program access for the population, who also participate in agricultural programs on adjacent State-owned lands.

Award

2011 Certificate of Recognition

AIA Academy of Architecture for Justice

Contact Us

Contact Us

  • Section Break

  • Section Break