Skip Main Links
Cleveland Clinic Avon Inpatient Bed Tower illuminated at night seen from across the street facing drive up glass doors
Cleveland Clinic Avon Inpatient Bed Tower

The Hospital of the Future

Project Location

Avon, OH

Client

Cleveland Clinic Foundation

Area

225,000 SF

Project Type

Inpatient

The Cleveland Clinic Avon Hospital leverages flexibility and technology while incorporating an interdisciplinary team approach to both medicine and services. This medical project delivered a new inpatient bed tower to an existing family health and ambulatory surgical center. The scope added 126 inpatient beds, 114 medical/surgical patient rooms, 12 intensive care beds, two new operating rooms, a pharmacy, a processing lab, dietary services, and an expansion of the emergency and imaging departments.

Developed on an environmentally sensitive site that contains wetlands, the parking expansion represents one of the most extensive use of permeable pavers in the United States. The master plan calls for the expansion of a second bed tower and related support spaces. Visioning sessions involving enterprise leaders and a PhD researcher in the analysis of multiple mockups of patient rooms led to the final selection of a same-handed room configuration. Within the room, the patient conveniently controls lighting and temperature, as well as personal information systems through an interactive television. The judicious use of acoustic treatments and enclosure of the interdisciplinary work stations creates a quiet patient environment. An acuity adaptable room is configured within the same module to address intensive care requirements.

programming layout of inpatient hospital

Tour the Digital Model

The project included the design of inpatient beds, medical/surgical patient rooms, intensive care beds, new operating rooms, pharmacy, processing lab, and an expansion of the emergency and imaging departments.

Explore

programming layout of inpatient hospital

Lab

The well-lit open floor plan offers an appealing alternative working environment to the traditional cramped and crowded hospital lab.

Emergency

Bright white emergency room nurses stations opposite patient rooms have glass walls for visibility

The centrally located nurse station improves efficiency with visibility to surrounding treatment rooms. A simple material palette brightens the Emergency Department, reducing distractions and stressors.

ICU

Desk with view into 2 hospital rooms, each with beds and screens. The white desk fits into a triangular space between doors

Perches integrated into the ICU planning offer staff workstations with direct sight to high acuity patient rooms.

Nurses' Station

Semi-enclosed, transparent nurse stations offer acoustic privacy from patients and visitors, while allowing natural light and views to rooms on the exterior.

Lab

The well-lit open floor plan offers an appealing alternative working environment to the traditional cramped and crowded hospital lab.

Emergency

Bright white emergency room nurses stations opposite patient rooms have glass walls for visibility

The centrally located nurse station improves efficiency with visibility to surrounding treatment rooms. A simple material palette brightens the Emergency Department, reducing distractions and stressors.

ICU

Desk with view into 2 hospital rooms, each with beds and screens. The white desk fits into a triangular space between doors

Perches integrated into the ICU planning offer staff workstations with direct sight to high acuity patient rooms.

Nurses' Station

Semi-enclosed, transparent nurse stations offer acoustic privacy from patients and visitors, while allowing natural light and views to rooms on the exterior.

Design Process

Simultaneous to design, medical staff developed a workflow process to coordinate with interdisciplinary teaming, e-hospital, and the technological advancements. The collaborative design, which is informed by process mapping of patient, material, and support services, results in a 15% reduction of space compared to an average acute care hospital in the United States. The balance of the building included patient support services, general support services, diagnostic, and interventional programs.

Contact Us

Contact Us

  • Section Break

  • Section Break